Chippens kennel 

Uppfödning av Dvärgpinscher & American Toy Fox Terrier

American Toy Fox Terrier 
Boggie och Melissa våra två White Black & Tan efter en helg i Västerås.


OM RASEN
Personlighet:
Ja, och massor av det!
Energinivå:
Mycket Aktiv; Snabb, alert och atletisk.
Bra med barn:
Bättre med äldre barn
Bra med andra hundar:
Med tillsyn
Fäller hår: Periodvis
Pälsvård: minimalt

Träningsförmåga:
 Gärna
Höjd:
21,5 cm - 29,5 cm
Vikt: 1,7 - 3,2 kg
Livslängd: 13-15 år
Skäller: Skäller vid behov
Enligt AKC:

Denna "nya" ras i Sverige har vi sommaren 2016 tagit in genom att hämta hem vår första Tft tik från Ukraina "Boggie". Nu har vi även importerat  "Melissa" från Ryssland och Moskva. Senare kommer också Yanga & Yarrow från Ryssland och St:Petersburg. 

Läs mer om just våra American Toy Fox Terrier under
Våra Tft

American Toy Fox Terrier är lekfulla, livfulla, alerta, lojala och intelligenta. I Sverige finns för närvarande ca: 15 st. individer registrerade hos SKK, de tillhör grupp 3 Terrier.   

Historik
American toy fox terrier är en hundras från USA. Den är en terrier som började utvecklas under 1930-talet. Rasen är nationellt erkänd av American Kennel Club 2003. 2016 godkändes rasen av SKK, men är ej ännu godkänd av FCI. Här har man kors-parat Släthårig foxterrier, Dvärgpinscher,Italiensk vinthund, Chihuahua och Manchester terrier för att skapa denna ras; American toy fox terrier. Man ville skapa en ras som hade terriers morskhet men med en mer behaglig läggning att leva med. 
Bild från AKC.

Användningsområde
Sällskapshund, men man kan aktivera Tft på många sätt om man vill. Utställning, agility m fl.

Färg
Den finns i 4 standardfärger & ytterliggare en.Vit och svart (White & Black), Vit och röd (white & Tan) Trefärgad (White black & Tan) Vit choklad och röd, (White Chockolate & Tan) & till sist Vit och Choklad (White & Chockolate).

För de olika färgsättningarna gäller att kroppen skall vara över 50% vit med eller utan svarta, bruna respektive röda fläckar. Rent vit färg är att föredra men en smärre del småprickighet kan tolereras. Enfärgade fläckar på kroppen får vara antingen svarta, bruna eller röda i samklang med färgen på huvudet. Huvudet skall vara enfärgat svart, brunt eller rött, eller svart, rött & vitt, eller slutligen choklad och rött & vitt. Tantecknen skall vara klart definierad, djupa och mättade.

En mindre vit bläs tolereras på huvudet men vitt får inte sträcka sig in över ögonpartiet eller på öronen.

Hälsa
I dagsläget (2016) finns 4 individer i Sverige och registrerade hos SKK. I andra länder finns betydligt fler individer.

Egenskaper / Mentalitet
Rasen är intelligent, livlig, uppmärksam, har mycket jakt i sig men har ett lugn i alla lägen. Den är vänlig och lojal mot sin ägare. Den lär sig snabbt och villigt nya saker och anpassar sig till i princip till alla situationer. Den är, som alla terrier, behärskad, käck, bestämd och inte lätt att avskräcka. En toy fox terrier är rolig och lekfull hela livet ut.

Uppförande & Karaktär
American toy fox terrier skall vara vänlig, alert, intelligent och trogen. Rasen är lättlärd, arbetsvillig och anpassar sig till de flesta situationer. Likt andra terrierraser är rasen självsäker, livlig, viljestark och inte lättskrämd. Den är en synnerligen livlig, komisk och underhållande dvärghund vilken behåller lekfullheten livet ut. Huvudet skall vara elegant, välbalanserat och uttrycksfullt.

Storlek och utseende
Mankhöjd är ca 22-29 cm för både hane och tik. Färgen är till 50 % vit på kroppen med fläckar i fyra olika färgkombinationer; trefärgad, vit/lever/tan, vit och tan och vit och svart. Huvudet är färgat i någon av de nämnda färgkombinationerna.

Pälsvård
Pälsen är slät, glänsande och silkeslen att ta på. Pälsen är mycket lättskött.

Helhetsintryck
American toy fox terrier skall visa både terrier och en dvärghunds-karaktär då båda hundtyperna har influerat rasens personlighet och egenskaper med typisk terrierintensitet, intelligens, mod och livlighet, liksom dvärghunds-egenskaper som det lilla formatet, trogenhet och hängiven kärlek till ägaren. American toy fox terrier skall vara en välbalanserad dvärghund med atletiskt utseende som också visar elegans och rörlighet med likvärdigt balanserad styrka och uthållighet. Rasens smidiga, muskulösa kropp skall ha ett smart och elegant utseende vilket ger intryck av kraftbesparande rörelser och outtröttlig uthållighet. Den skall vara stolt, livlig och alert och ge ett naturligt och prydligt intryck. Rasens främsta karakteristika är ett elegant, dock solitt huvud, en övervägande vit päls vilken är slät och glänsande samt den korta, högt ansatta svansen.

Övrigt
Första individen registrerades i Sverige 2016. Rasen är erkänd i de nordiska länderna och äger rätt att ställas ut på officiella utställningar men den är inte erkänd internationellt och kan därför inte gå vidare i konkurrensen på internationella utställningar.

Melissas första dag i Sverige 2017-05-16
 Nytillskott i December

Naiomi kommer från Ukraina på fredag 15/12. 
På lördag 16/12 kommer våra syskon

Yarrow och Yanka från St: Petersburg.Terra Baltika Yanga Coubanza Yarrow Creek 
For Chippens
Terra Baltika Yarrow Creek 
For Chippens
______________________________________________


Yarrow på sin första utställning! Det gick väl oförskämt bra.
HP
BIG 1
BIS 3

Vi är så stolta, bra jobbat Yarrow! 

__________________________________________

Tack för visat intresse.


Copyright © 2010-2018 CHIPPENS KENNEL™ , All Rights Reserved.